2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár
Forrás: Teraz.sk

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

Dušan Grúň énekes hétfőn a kora reggeli órákban hunyt el. A hírt felesége, Mária Grúňová erősítette meg a TASR-nek, Anna Olvecká zenei tudósítón keresztül.

Grúň 1942. május 26-án született Zsolnán. 1959-ben Kassán érettségizett, majd az Ostravai Kohászati Egyetemen tanult. Ostravában kezdett el zenével foglalkozni diákként. Egy amatőr zenekarban trombitált és harsonázott. A zenekarban senki sem akart énekelni, ezért megpróbálkozott vele. 1963-ban csatlakozott Ivo Pavlík professzionális zenekarához. Vele vette fel első rádió- és gramofonfelvételeit is.

1965 májusától Juraj Velčovský zenekarának tagja és énekese volt. Első slágerei ezzel a zenekarral a Hrmí és a Starý rodný dom című dalok voltak. Az utóbbi átdolgozása az eredeti Green, Green Grass Of Home című Tom Jones dalnak. A legsikeresebb időszak számára 1968 után kezdődött, ekkor vette fel a legtöbb slágerét, a Pillangó, a Plavovlaska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač. 1973-ban jelent meg első nagylemeze Dušan Grúň címmel. Népszerűségét a televíziós szórakoztató és zenei műsorokban való gyakori szerepléseinek köszönhetően tartotta fenn.

2006-ban megjelent egy válogatás a legnagyobb slágereiből 20 NAJ címmel, 2012-ben pedig a Lebo ťa mám rád című album Spomienka na Franka Sinatru (Frank Sinatra emlékére) alcímmel, amelyen a népszerű amerikai énekes slágereit énekelte. 2018 áprilisában ő volt az egyik énekese a S úsmevom sa dívam na svet című koncertnek, amely Pavel Zelenay zeneszerző előtt tisztelgett. Jubileuma napján, 80. születésnapja alkalmából koncertet adott, amelyen több ismert előadó is fellépett.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 24. 11:17, hétfő | Bulvár

88 éves korában elhunyt Donald Sutherland

A kanadai posta 2023 októberében bélyeget adott ki tiszteletére, amely Kanada egyik legelismertebb és legsokoldalúbb színészi pályafutásának állít emléket.

2024. Július 15. 09:48, hétfő | Sport

Spanyolország 2-1-re legyőzte Angliát, ezzel megszerezte negyedik Európa-bajnoki címét

A spanyolok magabiztos játékkal, pontvesztés nélkül zárták a kontinensviadalt, megszerezve a rekordot jelentő negyedik EB-címet.

2024. Július 14. 16:44, vasárnap | Rendőrségi

Ne kössük mindenki orrára, mikor és hová megyünk nyaralni

A rendőrség nem ajánlja, hogy bárki is a közösségi hálón bejelentse, hogy épp kirándulni megy, ahogy azt sem, hogy valaki a nyaralás alatt aktuális fényképeket töltsön fel a közösségi oldalára.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.