2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Június 05. 15:51, szerda | Helyi
Forrás: Teraz.sk

A Duna felső részénél csökkenni, az alsónál viszont emelkedni fog a vízszint

A Duna felső részénél csökkenni, az alsónál viszont emelkedni fog a vízszint

Pozsonyban a tartós esőzésekből eredő áradások miatt másodfokú, a dunaszerdahelyi járásban első szintű hidrológiai figyelmeztetés van érvényben.

A Duna szlovákiai részének felső szakaszán szerdán a délutáni, esti órákban várható csökkenés. Az alsó szakaszon továbbra is emelkedés várható. Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztatott a közösségi hálón.

"A Morva felső szakaszán csökkenésre, a középső szakaszon emelkedésre, az alsó szakaszán pedig ma tetőzésre számítunk, majd később enyhe csökkenés várható" - tette hozzá az SHMÚ.

Hozzátette, hogy a Duna felső szakaszán jelenleg jelentős vízszintemelkedés tapasztalható keddhez (június 4.) képest, az alsó szakaszon mérsékelt az emelkedés. "A Morva szlovákiai részén, a felső szakaszon emelkedés tapasztalható, a középső szakaszon egyenletes emelkedés, az alsó szakaszon pedig a Duna magas vízállása miatt jelentős emelkedés tapasztalható" - tette hozzá az intézet.

Kifejtette, hogy az elmúlt 24 órában a Duna németországi medencéjében szinte semmilyen csapadékot nem regisztráltak, az osztrák medencében csak enyhe, legfeljebb öt milliméternyi csapadékot, a Morva medencéjében pedig a legtöbbet a medence északkeleti részén, 15 millimétert elérő csapadékot mértek.

Szerda reggel rendkívüli helyzetet hirdettek ki a pozsonyi Dévény városrészben. Ennek oka az I. fokú árvízi készültség, a Duna kiáradásának és a lakott terület elöntésének veszélye. A TASR-t erről a dévényi önkormányzat tájékoztatta.

"Az elsőfokú árvízi készültség miatt a lakosok által állandóan lakott, beépített területen rendkívüli helyzetet hirdettek ki. A Duna megduzzadása miatt közvetlen veszélyben van az életük, az egészségük és a vagyonuk" - közölte az önkormányzat.

A veszélyhelyzet ideje alatt az önkormányzat válságstábja koordinálja a tevékenységeket az érintett szervezetekkel. A válságstáb a lakosokat is folyamatosan tájékoztatni fogja a fejleményekről. A vészhelyzet várhatóan addig tart, amíg a Duna vízszintje nem csökken, és az esemény következményei nem szűnnek meg.

Marián Bocák, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat szóvivője a TASR-nek elmondta, hogy a Duna szintje Pozsonyban a szerdai nap folyamán még kissé emelkedni fog, eléri az első árvízi szintet. Az esti órákban várhatóan tetőzni fog a Duna.

"Ezt az árhullámot valószínűleg az árvízi aktivitás első fokán fogjuk kezelni, bár a városi szakaszon a paraméterek egy ideig elérhetik a másodfokú árvízi aktivitás szintjét" - zárta Bocák. Elmondása szerint azonban lehetséges, hogy a hét végéig egy második hullám is bekövetkezik. "A Duna németországi és ausztriai medencéjében 20 és 60 milliméter közötti csapadékot jósolnak" - magyarázta.

Az SVP szóvivője megjegyezte, hogy Dévényben továbbra is mobilgátakat telepítenek, valamint Komáromban is folynak a munkálatok, ahol szerinte elővigyázatosságból másodfokú árvízvédelmi készültséget hirdettek. Hozzátette, hogy a Duna várhatóan szerda délután és este éri el a legmagasabb szintet Komáromban.

Elmondása szerint figyelemmel kísérik a helyzetet, és ha szükséges, akkor operatívan beavatkoznak, mobilgátakat állítanak fel, és így biztonságosan átkelhetnek a lakosok a Dunán a lakott területeken keresztül.

"A medvei állomáson a déli órákban, a komáromi és a párkányi állomáson pedig a szerdáról csütörtökre (június 6.) virradó éjszaka, illetve csütörtök reggel 1-es szint körüli ingadozásra számítunk" - közölték a meteorológusok. Azonban továbbra is figyelemmel kísérik és frissítik a helyzetet.

Mint honlapjukon rámutattak, Pozsonyra továbbra is a tartós esőzésből eredő áradások miatti másodfokú hidrológiai figyelmeztetés van érvényben. "A hidrológiai helyzet a közeljövőben még változhat a német és az osztrák Duna-medencében, a Duna szlovákiai szakaszán és a Morva alsó szakaszán várható jelentős vízszint-emelkedés szerint" - tették hozzá.

A dunaszerdahelyi járásban elsőfokú hidrológiai figyelmeztetés van érvényben a tartós esőzésből eredő árvíz miatt.

Forrás: teraz.sk

Címkék: árvíz, duna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Július 15. 09:48, hétfő | Sport

Spanyolország 2-1-re legyőzte Angliát, ezzel megszerezte negyedik Európa-bajnoki címét

A spanyolok magabiztos játékkal, pontvesztés nélkül zárták a kontinensviadalt, megszerezve a rekordot jelentő negyedik EB-címet.

2024. Július 14. 16:44, vasárnap | Rendőrségi

Ne kössük mindenki orrára, mikor és hová megyünk nyaralni

A rendőrség nem ajánlja, hogy bárki is a közösségi hálón bejelentse, hogy épp kirándulni megy, ahogy azt sem, hogy valaki a nyaralás alatt aktuális fényképeket töltsön fel a közösségi oldalára.