2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Július 01. 09:51, hétfő | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

A gyermek sürgősségi osztályok működése rövidül, tíz közülük megszűnik

A gyermek sürgősségi osztályok működése rövidül, tíz közülük megszűnik

Ezek a galántai, kassa vidéki, mezőlaborci, miavai, námesztói, vágújhelyi, pöstyéni, rózsahegyi, kisszebeni és szenicei járások sürgősségi osztályai.

Tíz gyermek sürgősségi osztály zár be hétfőtől a jóváhagyott csökkentés részeként. Ezek a galántai, kassa vidéki, mezőlaborci, miavai, námesztói, vágújhelyi, pöstyéni, rózsahegyi, kisszebeni és szenicei járások sürgősségi osztályai. A gyermekgyógyászat területén egyéb változások is életbe lépnek júliustól, amelyek az egészségügyi szolgáltatókról szóló törvény módosításából erednek. Rövidül például a rendelői nyitvatartási idő a gyermekek számára fenntartott sürgősségi osztályokon, és módosul a gyermekorvosok rendelési ideje a rendszeres járóbeteg-rendelőkben.

A gyermek sürgősségi osztályok hálózatának csökkentését az egészségügyi minisztérium a gyermek betegellátás stabilizálása érdekében hozta meg. Ezt azzal indokolta, hogy az orvosokat funkcionális csapatokba kell koncentrálni, és közelebb kell vinni őket a kórházakhoz, hogy a laboratóriumi vizsgálatokat vagy képalkotó módszereket is biztosítani lehessen. A megvalósítás három szakaszban zajlik. Az elsőben hat olyan sürgősségi rendelőt szüntetnek meg, amelyeknek nem volt üzemeltetője. A mostani, második szakaszban tíz sürgősségi rendelő szűnt meg. A harmadik, amely öt ambuláns sürgősségi ellátási pontot (APS) érint, a tervek szerint 2024 novemberében indul.

A gyermekgyógyászat területén egyéb változások is hatályba léptek júliusban. A gyermek sürgősségi osztályok rendelési ideje 22.00 óráról 20.00 órára rövidült. A rendszeres járóbeteg-rendelőkben dolgozó gyermekorvosok rendelési idejét is igazították. A hét minden munkanapján, ezen belül legalább egy napon 16.00 óráig állnak majd a betegek rendelkezésére. A változásokat az egészségügyi szolgáltatókról szóló törvény módosítása hozta. Zuzana Dolinková (Hlas-SD), az egészségügyi minisztérium vezetője azzal indokolta őket, hogy a gyermekek számára egész Szlovákiában biztosítani kell a hozzáférhető egészségügyi ellátást, amíg a gyermekorvosok új generációja nem lép be a rendszerbe.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 03. 18:28, szerda | Kzélet

M. ŠIMKOVIČOVÁ: Az STVR függetlenebb lesz, mint az RTVS

Épp a Východná Fesztivált szervezzük, amely csütörtöktől vasárnapig tart. Már nagyon várom, és népviseletbe öltözve fogok oda ellátogatni - mondta a miniszter a TASR TV-nek.

2024. Június 20. 10:40, csütörtök | Kzélet

A képviselők a médiaszolgáltatási törvény módosítását tárgyalják

Az RTVS módosításairól szóló vita korlátozott, legfeljebb 12 órán keresztül tarthat.

2024. Június 11. 10:09, kedd | Kzélet

Vége a veszélyes időjárásnak, azonban kellemetlen változás vár ránk

Véget ér a néhány napos esős és viharos időjárás térségünkben, de a változás nem lesz túl kellemes.

2024. Június 04. 22:42, kedd | Kzélet

SJE Nyári Egyetem 2024 | Részletek

Selye János Egyetem Nyári Egyeteme középiskolásoknak, fesztivál kedvezményekkel! | SAJTÓHÍR