2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2024. Május 22. 19:54, szerda | Világ
Forrás: Teraz.sk

Július 4-én tartják a brit parlamenti választásokat

Július 4-én tartják a brit parlamenti választásokat

A miniszterelnök a Downing Street 10. szám alatti rezidenciája előtt felszólalva véget vetett a választások időpontjáról, hónapok óta tartó huzavonának.

Nagy-Britanniában július 4-én parlamenti választásokat tartanak - jelentette be szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök. Széles körben várható, hogy konzervatívjai 14 évnyi kormányzás után veszítenek az ellenzéki Munkáspárttal szemben. A hírről a TASR számolt be a Reuters és a Sky News alapján.

Sunak a Downing Street 10. szám alatti miniszterelnöki rezidenciája előtt beszélve véget vetett a választások időpontjával kapcsolatos hónapok óta tartó huzavonának. Elmondta, hogy a III. Károly királlyal való találkozás után eldöntötte, hogy hamarabb bejelenti az időpontot, mint azt egyes megfigyelők várták. Ez a brit média szerint kockázatos stratégia, tekintettel a Konzervatív Párt számára kedvezőtlen közvélemény-kutatásokra.

"Most jött el a pillanat, hogy Nagy-Britannia megválassza a jövőjét" - mondta Sunak egy rendkívüli kabinetülést követő rövid beszédében. Ebben felidézte kabinetjének eredményeit, és elmondta, hogy arra fog törekedni, hogy minden állampolgár bizalmát és szavazatát elnyerje. A brit kormány bejelentette, hogy május 30-án feloszlatják a parlamentet.

A Munkáspárt több mint másfél éve mintegy 20 százalékkal vezet a konzervatívok előtt a közvélemény-kutatásokban. Egyes vezetőik azonban arra figyelmeztetnek, hogy ezt az előnyüket nem biztos, hogy meg tudják erősíteni az urnáknál, mert sok szavazó bizonytalan.

Sunak, a volt befektetési bankár és pénzügyminiszter talán megpróbálja kihasználni ezt a bizonytalanságot a brit gazdaságról az elmúlt napokban érkezett jó hírekkel, valamint azzal, hogy korábban kiírja a választásokat - elemzi a Reuters. A törvény szerint legkésőbb 2025. január 28-ig ki kellett volna írnia az általános választásokat.

Mindkét párt már ténylegesen megkezdte választási kampányát, és egyértelműen meghatározta álláspontját a gazdasággal vagy a védelemmel kapcsolatban.

A Munkáspárt még Sunak beszéde előtt bejelentette, hogy készen áll a választásokra. Vezetője, Keir Starmer a múlt héten megígérte, hogy "újjáépíti Nagy-Britanniát", és felvázolta az első lépéseket, amelyeket a Munkáspárt választási győzelem esetén megtenne. Szerdán azt mondta, hogy a júliusi szavazás "esélyt ad a jobbra forduláshoz".

Amennyiben a Munkáspárt győzne, Nagy-Britanniának nyolc év alatt hat miniszterelnöke lenne - az 1930-as évek óta először.

Forrás: teraz.sk

Címkék: anglia, Sunak, választások

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 07. 17:16, hétfő | Világ

Fico: Szlovákia feltétel nélkül támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz

Ugyanakkor Fico szerint Szlovákia részt fog venni minden olyan békekonferencián, amelynek célja az Ukrajna és Oroszország közötti háború befejezése.

2024. Szeptember 30. 11:56, hétfő | Világ

Dél-Korea energetikai együttműködési megállapodást írt alá Szlovákiával

Dél-Korea felajánlotta együttműködését az új atomerőmű-blokk projektjében.

2024. Szeptember 23. 13:25, hétfő | Világ

XTB: A kávé ára meghaladta az eddigi maximumot

A vállalat szerint a kávé árának emelkedésében a legnagyobb szerepet az időjárás és annak a kávé termelésére való hatása játssza.

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.