2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2024. Június 05. 16:32, szerda | Világ
Forrás: Prvada.sk

Szlovákia egyedüli országként utasította vissza a WHO világjárványok megelőzéséről szóló nemzetközi megállapodását

Szlovákia egyedüli országként utasította vissza a WHO világjárványok megelőzéséről szóló nemzetközi megállapodását

A covid-19 világjárványt követően az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) felkérték, hogy írjon egy megállapodást arról, hogyan kell reagálni, ha a helyzet megismétlődik. A cél a hibák és a mulasztások elkerülése.

A tagországok küldötteinek arra a kérdésre kellett választ adniuk, hogy miként lehet globálisan kezelni a világjárványhoz kapcsolódó termékek - mint például a maszkok vagy tesztek - előállítását és egyenlő hozzáférhetőségét, valamint a szükséges technológiákhoz való hozzáférést, illetve hogyan lehet megtervezni a legmegfelelőbb gyakorlatokat, amelyek erősítenék az egészségügyi rendszerek ellenállóképességét és reagálóképességét.

A megállapodás célja az volt, hogy iránymutatásokat határozzon meg arra vonatkozóan, hogy a WHO 194 tagországa hogyan tudja megállítani a jövőbeni világjárványokat és jobban megosztani az erőforrásokat. A szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy gyakorlatilag semmilyen következménye eddig nem volt annak, ha valamelyik ország nem tartotta be a szabályokat.

Hivatalos források szerint a tervezett megállapodás célja "a koronavírus világjárvány okozta globális káosz megelőzése és annak biztosítása, hogy minden országot időben ellássanak a szükséges védőanyagokkal, gyógyszerekkel és vakcinákkal".

A megállapodás már két éve készül, az anyag benyújtása a múlt héten volt esedékes. Végül azonban úgy tűnik, hogy a világjárványról szóló megállapodás formájáról szóló vitáknak folytatódniuk kell. Különösen a világjárvány megelőzésével és annak finanszírozásával kapcsolatban vannak nézeteltérések, és az is vitatott, hogy a szegényebb országok számára milyen mértékben kell ingyenesen vagy kedvező áron hozzáférhetővé tenni a gyógyszereket és vakcinákat.

A szerződés aláírását korábban Robert Fico is elutasította, aki kormánya kezdetétől fogva azt állította, hogy nem fogja támogatni a világjárványügyi szerződést. Május elején az egészségügyi minisztérium is megszólalt, megjegyezve, hogy a javaslat még kidolgozás alatt áll, de nem támogatna olyan dokumentumokat, amelyek gyengítenék Szlovákia szuverén állami pozícióját.

Szlovákiában, a világjárvány idején azonban a Szlovák Nemzeti Párt tagjai vették át az irányítást a szlovák egészségügyi rendszer sorsa felett. "Szlovákia az SNS parlamenti képviselőjének, az oltásellenes Peter Koltárnak köszönhetően elutasította a WHO megállapodását" - közölte a párt a közösségi oldalán. Szlovákia így az egyetlen ország lesz a világon, amely nem írta alá a szerződést. Több szakértő szerint ez azt is jelentheti, hogy Szlovákia az utolsók között jut majd oltóanyaghoz, tesztekhez, egyszóval segítséghez egy újabb világjárvány esetén.

Csak érdekességképpen megjegyzendő, hogy ez az a Peter Kotlár, aki szerint furcsa repülőgépekkel figyelnek minket, és hogy az egyik covid-vakcina csak placebo volt.

"Nincs többé lezárás kihirdetése, nincsenek emberi jogsértések és nincs kötelező oltóanyag-megosztás. Az SNS-nek köszönhetően nem írtuk alá ezt az értelmetlen diktatórikus szerződést" - folytatják, és nem félnek keményen megszólalni, "ha tudják, hol az igazság".

"Nem vagyunk olyanok, mint a “napocskások”, akik csak kiabálnak és elárulják Szlovákiát Brüsszelben. Mi kiállunk a nemzetünkért" - hirdeti az SNS. Az SNS meggyőződése, hogy a WHO nem tölthet be irányító funkciót a globális egészségügyi menetrendben, csak koordináló szerepben maradhat.

De mint minden, az egészség is termék, ezért a legutóbbi szerződéstervezet azt javasolta, hogy a WHO kapja meg a világjárványhoz kapcsolódó termékek, például a tesztek, kezelések és vakcinák előállításának 20 százalékát. A WHO-t Donald Trump volt amerikai elnök is régóta bírálja. Trump szerint a szervezet kritikátlanul elfogadta a vírus Kínában való terjedéséről szóló jelentéseket az ottani kormánytól, és dicsérte Pekinget átlátható hozzáállásáért. Azt is mondta, hogy a WHO nem tett eleget azért, hogy saját szakértőit juttassa el az érintett kínai területekre, hogy függetlenül értékeljék a helyzetet.

A WHO és a covid-19 azonban az internetes összeesküvés-elméletek kútfője. Az Egyesült Államok után a WHO legnagyobb támogatója a Bill Gates Alapítvány. Ez utóbbi az internet szerint a népességszabályozásban érdekelt, és a világ elitjével együttműködve a vakcinákon keresztül irányítja majd a globális trendeket.

"A WHO tagállamai több mint két éve tartó intenzív tárgyalások során rendíthetetlen elkötelezettséget mutattak egy olyan generációs megállapodás megkötése mellett, amely megvédi a világot a járványok okozta borzalmak megismétlődésétől. Üdvözlöm az összes ország eltökéltségét, hogy folytatják a munkát és teljesítik a maguk elé kitűzött küldetést" - mondta Tedros Ghebreyesus, a WHO vezetője egy nyilatkozatban.

Forrás: pravda.sk

Címkék: megállapodás, WHO

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 07. 17:16, hétfő | Világ

Fico: Szlovákia feltétel nélkül támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz

Ugyanakkor Fico szerint Szlovákia részt fog venni minden olyan békekonferencián, amelynek célja az Ukrajna és Oroszország közötti háború befejezése.

2024. Szeptember 30. 11:56, hétfő | Világ

Dél-Korea energetikai együttműködési megállapodást írt alá Szlovákiával

Dél-Korea felajánlotta együttműködését az új atomerőmű-blokk projektjében.

2024. Szeptember 23. 13:25, hétfő | Világ

XTB: A kávé ára meghaladta az eddigi maximumot

A vállalat szerint a kávé árának emelkedésében a legnagyobb szerepet az időjárás és annak a kávé termelésére való hatása játssza.

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.